Select Page

Wadi Musa Awareness Center| 2006

700M2 | PETRA | WADI MUSA | JORDAN

The project is a 700 m2 pavilion located in Wadi Musa (Petra National Park). It is intended to serve as an awareness center for water issues and usage in the region for both the visitors and the local community.
The structure draws its form from Neolithic remains of the area which are characterized by the first formation of the right angle in architecture (the squaring of the circle). The pavilion’s composition consists of seven circles which produce an organic form that recalls the Neolithic corners or angles. The structure consists of a concrete shell that partially rests on the ground while one part suspends or cantilevers in order to create an entrance. The outer body of the shell is clad stone while the interior is left as a rough concrete surface that depicts the formwork. Several circular perforations punctuate the ceiling to allow light and wind to filter and circulate through the building. The center also frames specific views of the mountains.
The public nature of the building is manifested by the fact that the building as a basic shelter is easily accessible and versatile in terms of its use.

Wadi Musa Awareness Center| 2006

700M2 | PETRA | WADI MUSA | JORDAN

The project is a 700 m2 pavilion located in Wadi Musa (Petra National Park). It is intended to serve as an awareness center for water issues and usage in the region for both the visitors and the local community.
The structure draws its form from Neolithic remains of the area which are characterized by the first formation of the right angle in architecture (the squaring of the circle). The pavilion’s composition consists of seven circles which produce an organic form that recalls the Neolithic corners or angles. The structure consists of a concrete shell that partially rests on the ground while one part suspends or cantilevers in order to create an entrance. The outer body of the shell is clad stone while the interior is left as a rough concrete surface that depicts the formwork. Several circular perforations punctuate the ceiling to allow light and wind to filter and circulate through the building. The center also frames specific views of the mountains.
The public nature of the building is manifested by the fact that the building as a basic shelter is easily accessible and versatile in terms of its use.

error: Content is protected !!